1000+ Nigeria Current Affairs Questions & Answers PDF (1960 Till Date)

1000+ Nigeria Current Affairs Questions & Answers PDF (1960 Till Date)

Hello Visitor!!! Please Spread The love ❤❤❤ !!! Help Others By Sharing This with Them on Twitter, Facebook, G+, or Whatsapp

If you are looking for Nigeria Current Affairs past questions and answers then am very happy to inform you that this post contains information about Nigeria Current Affairs past questions and answers from beyond 1960 till date.

The general public are hereby informed that Nigeria Current Affairs past questions and answers which contains past and present updates and informations about Nigeria from 1960 till date is now available for use. Candidates and interested applicants can either chose to use the one online or request for the PDF version of it. More details about the Nigeria current affairs can be found below.

Nigerian Current Affairs PDF Past Questions and Answers is now available for candidates who are writing exams or going for an interview to download for their use. 

BRIEF HISTORY ABOUT NIGERIA

Nigeria is a Country in Africa with many history in wide areas of life. Most of news and current happenings in Nigeria had its origin from before 1960 while some happened starting 1960 and beyond.

Nigeria Gained independence in 1960 and that is when a lot of political events started surfacing in the obvious sense. People from Nigeria or Citizens of Nigeria are called Nigerians.

According to Wikipedia, Nigeria is composed of multiple ethnic groups and cultures and the term Nigerian refers to a citizenship-based civic nationality derive from over 250 ethnic groups and languages.

Though there are multiple ethnic groups in Nigeria, economic factors result in significant mobility of Nigerians of multiple ethnic and religious backgrounds to reside in territories in Nigeria that are outside their ethnic or religious background, resulting in the intermixing of the various ethnic and religious groups, especially in Nigeria’s cities.

The English language is the lingua franca of Nigerians.

What is Current Affairs?

According to one dictionary, Current affairs are events of political or social interest and importance happening in the world at the present time. The definition above is for the world in general, what about Nigerian Current Affairs?

Nigerian Current Affairs are events of political or social interest and importance happening in the Nigeria at the present time.

People Also Search for it Using : Nigerian Current Affairs, Current Affairs In Nigeria, Current affairs, Nigeria Current affairs, Current affairs questions, Nigerian Current affairs.

We have gotten the meaning of current affairs. Now the question is: Why do people need Current affairs apart from updating them selves on the latest happening in Nigeria?

WHY NEED NIGERIAN CURRENT AFFAIRS PAST QUESTIONS PDF?

To make it easier or simple, current affairs are been used nowadays to set examination for most Job Interviews and Recruitment such as:

  • Nigerian Airforce (NAF)
  • Nigerian Army
  • Nigerian Navy
  • Nigerian Defence Academy (NDA)
  • Just to mention but a few

NIGERIA CURRENT AFFAIRS QUESTIONS AND ANSWERS PART 1.

The Part one of the Nigerian Current Affairs below are for Multi-Choice Question and Servers with Options 1,2,3 and 4 representing A,B,C and D respectively.

1. Which of following is the core duty of the Nigeria immigration?

  1. Persecuting offenders
  2. Enforcing of laws
  3. Issuance of all Nigerian travel document
  4. Deporting of foreigners

Answer – C

…………………..

2. The NIS was brought out of the Nigerian Police Force (NPF) in

  1. 1946
  2. 1956
  3. 1958
  4. 1964

Answer – C

……………………

3. The NIS was formally established by the act of parliament in

  1. 1963
  2. 1957
  3. 1964
  4. 1976

Answer – A

……………………..

4. The first Africa country to introduce E-passport was

  1. South-Africa
  2. Ghana
  3. Liberia
  4. Nigeria

Answer – D

……………………

5. How many comptrollers general has the NIS gotten since the inception till date?

  1. 10
  2. 12
  3. 8
  4. 15

Answer – B

…………………….

6. The first Secretary General of Common Wealth was

  1. George Washington
  2. Tulma Goldie
  3. Arnold Smith
  4. Joseph Garba

Answer – C

……………………….

7. Lagos became a crown colony in

  1. 1862
  2. 1861
  3. 1841
  4. 1886

Answer – A

…………………….

8. The first world war started from

  1. 1911-1914
  2. 1914-1916
  3. 1916-1981
  4. 1914-1981

Answer – D

………………………

9. The western and Eastern Nigeria became self governed in

  1. 1959
  2. 1960
  3. 1957
  4. 1956

Answer – C

…………………….

10. The first head of government of Nigeria was

  1. Yakubu Gowon
  2. Aguiyi Ironsi
  3. Tafawa Balewa
  4. Nnamdi Azikiwe

Answer – C

………………………

 The first militant president of Nigeria was

  1. Sanni Abacha
  2. Ibrahim Babangida
  3. Aguiyi Ironsi
  4. Yakubu Gowon

Answer – B

…………………..

To Download or Print Out the Full PDF Version of Nigerian Current Affairs And General Knowledge Questions and Answers from your email address which contains about 2000 questions with Answers for just N400, Click Here Now. For Inquiries, Call 08083123612.

11. Nigeria became a republic in

  1. 1963
  2. 1960
  3. 1976
  4. 1961

Answer – A

…………………….

12. The Northern and Southern protectorate was amalgamated in

  1. 1914
  2. 1919
  3. 1921
  4. 1900

Answer – A

……………………..

13. The first Executive president of Nigeria was

  1. Nnamdi Azikiwe
  2. Olusegun Obansanjo
  3. Sheu Shagari
  4. Goodluck Jonathan

Answer – C

………………………

14. The First Colonial Governor general of Nigeria was

  1. Tulma Goldie
  2. James Robertson
  3. Huge Clifford
  4. Lord Lugard

Answer – D

……………………..

15. The highest court in Nigeria is

  1. Court of Appeal
  2. Supreme Court
  3. Federal High Court
  4. Magistrate court

Answer – B

……………………..

16. ECOWAS was established in —— and has it’s administrative headquarter in

  1. 1967 Lome
  2. 1975 Lome
  3. 1975 Lagos
  4. 1967 Lagos

Answer –

………………………

17. The first general election in Nigeria was held in

  1. 1959
  2. 1960
  3. 1963
  4. 1999

Answer – A

…………………….

18. Nigeria practice one of the following system of government

  1. Con-federalism
  2. Unitarism
  3. Paliamentiarism
  4. Federalism

Answer – D

…………………………  

19. The last colonial governor general of Nigeria was

  1. James Robertson
  2. Jimmy Carter
  3. Lord Lugard
  4. Huge Clifford

Answer – A

……………………

20. The first military coup de’tat in Nigeria was in

  1. 1964
  2. 1966
  3. 1960
  4. 1999

Answer – B

……………………….

21. The establishment of states started in Nigeria on

  1. May 27 1967
  2. Feb. 13 1966
  3. April 8 1960
  4. Oct. 1 1960

Answer – A

……………………

22. The Biafra Civil was between

  1. 1967-1968
  2. 1968-1971
  3. 1967-1970
  4. 1970-1975

Answer – C

……………………..

23. The National youth service corp. was established in

  1. 1960
  2. 1973
  3. 1980
  4. 1997

Answer – B

……………………..

24. The Nigeria Police Force belongs to which organ of government

  1. Judiciary
  2. Executive
  3. Legislative
  4. None of the above

Answer – B

………………………..

25. Africa consist of how many countries

  1. 54
  2. 55
  3. 60
  4. 70

Answer – A

…………………….

26. In order to qualify for the post of president in Nigeria the person must be —— and above

  1. 35yr
  2. 20yrs
  3. 40yrs
  4. 55yrs

Answer – A

……………………..

27. The name Nigeria coined out of

  1. Niger Forest
  2. Niger Area
  3. Niger River
  4. Niger Textures

Answer – B

……………………..

28. The first inspector General of the Police Force was

  1. Teslim Balogun
  2. Louis Edet
  3. Ademola Adetokunbo
  4. Elias Balogon

Answer – B

……………………

29. The Headquarter of UN is in

  1. New York
  2. Washington
  3. Geneva
  4. Vienna

Answer – A

…………………….

30. UNO was founded in San Francisco in

  1. 1939
  2. 1914
  3. 1945
  4. 1950

Answer – C

……………………….

31. The first military coup-de’tat in Africa was in

  1. Libya
  2. Liberia
  3. Egypt
  4. Nigeria

Answer – C

………………………

32. Nigeria became 36 states under the regime of

  1. Olusegun Obasanjo
  2. Sanni Abacha
  3. Ibrahim Babagida
  4. Yakubu Gowon

Answer – B

…………………….

33. The first military head of state was

  1. Yakubu Gowon
  2. Aguiyi Ironsi
  3. Olusegun Obasanjo
  4. Ernest Shonekan

Answer – B

……………………

34. Oil can be found in one of the following state in Nigeria

  1. Lagos
  2. Anambra
  3. Ondo
  4. Ekiti

Answer – C

…………………………

35. Tin is majorly found in

  1. Jos
  2. Enugu
  3. Kano
  4. Imo

Answer – A

………………………..

36. Oil was first discovered by shell-BP in Nigeria in ………

  1. Oloibiri
  2. Idanre
  3. Warri
  4. Kabba

Answer – A

……………………..

37. Which of the following may be regarded as a regional organization

  1. ECOWAS
  2. OAU
  3. UN
  4. OPEC

Answer – B

…………………..

38. The last military head state of Nigeria was

  1. Absulsaleem Abubaka
  2. Sanni Abacha
  3. Olusegun Obasanjo
  4. Yakubu Gowon

Answer – A

……………………..

39. The name Nigeria was coined by

  1. Flora Shaw
  2. Mary Slessor
  3. Lord Lugard
  4. Juman Goldie

Answer – A

To Download or Print Out the Full PDF Version of Nigerian Current Affairs And General Knowledge Questions and Answers from your email address which contains about 2000 questions with Answers for just N400, Click Here Now. For Inquiries, Call 08083123612.

NIGERIAN CURRENT AFFAIRS QUESTIONS AND ANSWERS PART 2.

The Following Nigerian Current Affairs are non Multi Choice or German Questions with Answers at the end.

RECOMMENDED->  Ibadan Poly Orders Immediate Suspension of Student Union Activities

1. Who formed the first political party in Nigeria?
Answer: Herbert Macauly

2. What was the first political party in Nigeria?
Answer: Nigerian National Democratic party (NNDP)

3. Who is the current president of Nigeria?
Answer: Muhammadu Buhari

4. Who is the current vice president of Nigeria?
Answer: Yemi Osibajo

RECOMMENDED->  WAEC IRS 2019 Expo | Waec IRK OBJ and THEORY Answers: CONFIRMED

5. What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?
Answer: Strength

6. What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?
Answer: Dignity

7. What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?
Answer: Nigerian’s fertile soil

8. What does the white colour in Nigerian flag stand for?
Answer: Peace

9. What does the green colour in Nigerian flag represent?
Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

10. Nigeria is divided into how many geopolitical zones?
Answer: Six (6) geopolitical zones

11. What was the first capital city in Nigeria?
Answer: Calabar

12. What is the capital of Nigeria Now?
Answer: Abuja

13. Who is the current Nigerian Deputy Senate president?
Answer: Senator Ike Ekweremadu

14. What is the name of Nigerian senior national team in football?
Answer: Super Eagles

15. When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup
Answer: 1985, 1993, 2007, 2013

16. Who was the first female vice chancellor in Nigerian university?
Answer: Grace Alele Williams

17. Who gave Nigeria her name:
Answer: Flora Shaw

RECOMMENDED->  WAEC Home Management 2019 Expo | Waec Home Management OBJ and THEORY Answers: CONFIRMED

18. Who designed the Nigerian flag?
Answer: Michael Taiwo Akinkunmi

19. Who was the first man to buy a car in Nigeria?
Answer: Bob Jensen

20. Who was the first woman to buy a car in Nigeria?
Answer: Funmilayo Ransome Kuti

21. Who was the first woman to drive a car in Nigeria?
Answer: Funmilayo Ransome Kuti

22. What is the first TV station in Nigeria?
Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959

23. When was Nigeria formed?
Answer: 1914

24. Where was crude oil first discovered in Nigeria?
Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State

25. Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?
Answer: Wole Soyinka

26. Who is the Nigerian current speaker of house of Assembly?
Answer: Yakubu Dogara

27. What is the premier university in Nigeria?
Answer: University of Ibadan

28. Who is the minister for education in Nigeria?
Answer: Adamu Adamu

29. Who is the current chief justice of Nigeria?
Answer: Walter Samuel Nkanu Onnoghen.

30. When did Nigeria have her independent?
Answer: 1st October 1960

NIGERIAN CURRENT AFFAIRS PAST QUESTIONS 3

#1. Who was the first woman to buy a car in Nigeria?
Answer: Funmilayo Ransome Kuti

#2. Who was the first woman to drive a car in Nigeria?
Answer: Funmilayo Ransome Kuti

#3. What is the first TV station in Nigeria?
Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959

#4. When was Nigeria formed?
Answer: 1914

#5. Where was crude oil first discovered in Nigeria?
Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State

#6. Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?
Answer: Wole Soyinka

#7. What is the premier university in Nigeria?
Answer: University of Ibadan

#8. Who is the minister of education in Nigeria?
Answer: Adamu Adamu 

#9. Who is the current chief justice of Nigeria?
Answer: Mahmoud Mohammed.

#10. When did Nigeria have her independent?
Answer: 1st October 1960

#11. Who is the Nigerian current speaker of the house of Assembly?

Answer: Yakubu Dogara

#12. Who won the 2015 Nigerian presidential general election?
Answer: General Muhammadu Buhari

#13. Who is the current INEC chairman?Answer: Mahmud Yakubu

#14. Who is the current NAFDAC Director General?Answer: Mojisola Christianah Adeyeye 

#15. Who is the current Inspector General of police?Answer: IGP Solomon Arase

#16. Current chairman of the African Union Answer: Paul Kagame

#17. Who is the secretary General of the united nationsAnswer: António Guterres

To Download or Print Out the Full PDF Version of Nigerian Current Affairs And General Knowledge Questions and Answers from your email address which contains about 2000 questions with Answers for just N400, Click Here Now. For Inquiries, Call 08083123612.

Do you know you can score above 280 in 2019 JAMB? Download JAMB CBT App. Click Here To Download Now.

Hello Visitor!!! Please Spread The love ❤❤❤ !!! Help Others By Sharing This with Them on Twitter, Facebook, G+, or Whatsapp

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*